Milky Way Gas Station

Spil van Milky Way Gas Station is multi-instrumentalist, zanger en componist Rob IJpelaan. Hij verzamelde een gezelschap muzikanten om zich heen dat net als hij verzot is op lange, epische nummers vol dynamiek en wisselende maatsoorten. 

Het debuutalbum ‘Somewhere/Anywhere’, waaraan ook Opeth-toetsenist Joakim Svalberg meewerkte, werd zeer lovend ontvangen.

Milky Way Gas Station werd opgericht in 2010. Drummer Harald Veenker, bassist Jeroen
Vriend en gitarist Rob de Jong timmerden eerder aan de weg met Kramer, een Amsterdamse progrockband die optrad in zalen als Paradiso, Hedon en De Boerderij en ook concerten gaf in Duitsland, Engeland en Litouwen. In 2010 ontmoetten ze IJpelaan. Diens manier van werken sprak Veenker, Vriend en De Jong bijzonder aan. Toen De Jong, de broer van Erik ‘Spinvis’ de Jong, in 2012 emigreerde naar de Verenigde Staten, haalden de anderen gitarist Niels Hoppe bij de band. Hoppe studeerde gitaar aan het conservatorium in Alkmaar en stond drie keer in de finale van de Grote prijs van Nederland, met Q65, Vera Lynn en Corey. Met Corey won hij de prijs in 2002.

Het perfectionistische Milky Way Gas Station werkte vijf jaar aan Somewhere/Anywhere.
Joakim Svalberg kwam toevallig met Veenker in contact, hoorde de demo en was enthousiast. De toetsenist van de bekende Zweedse progmetalband Opeth vroeg of hij wat partijen mocht inspelen, een aanbod dat in grote dank werd aanvaard. Ook Svalbergs gerenommeerde Nederlandse collega Jan-Peter Bast (o.a. The Scene, Het Goede Doel) speelt mee op het album. Bast, docent aan het conservatorium in Haarlem, maakt inmiddels officieel deel uit van MWGS. Sinds augustus 2019 is Sven van der Heyden de bassist van de band.

Somewhere/Anywere – mede geproduceerd door Maarten Tap – viel zeer in de smaak bij
website Progwereld. Dat sprak van een ‘prachtig album met 73 minuten boeiende muziek’,
met ‘weergaloze’ solo’s van Bast. Magazine Rock Affairs roemde de inbreng van
gastzangeres Lana Wolf in het nummer 37 Part II en schreef: ‘De individuele kwaliteiten in
combinatie met de inbreng van een aantal grote namen maakt dit een album van grote klasse.’